Tweedehands

Dé gratis verkoopsite gericht op particulieren

2 boeken van EMMANUEL LE ROY LADURIE

Prijs: € 7,-

389 keer bekeken • Status: Actief

  • Soort boek:
  • Paperback
  • Staat:
  • Zo goed als nieuw

Te koop:
2 boeken van EMMANUEL LE ROY LADURIE

Titels:
- MONTAILLOU, EEN KETTERS DORP IN DE PYRENEEËN 1294-1324
- DE EEUW VAN DE FAMILIE PLATTER 1499-1628

Over de schrijver:

EMMANUEL LE ROY LADURIE (geb.19 juli 1929) is een Frans historicus.
Hij is gespecialiseerd in de laatste periode van de middeleeuwen en de daarop volgende vroegmoderne tijd en heeft naam gemaakt als microhistoricus door zijn gedetailleerde beschrijving van plaatselijke en levens-geschiedenissen van 'onbeduidende' nederzettingen en personen.
Wat Frankrijk betreft, heeft hij vooral over de geschiedenis van de Languedoc geschreven.

Levensloop:
Le Roy Ladurie is oud-directeur van de Bibliothèque nationale de France. Voordien doceerde hij onder andere aan het Collège de France.
Hij begon zijn loopbaan aan de universiteit van Montpellier en behoorde nadien een tijd tot de staf van de École des Hautes Etudes en Sciences Sociales te Parijs.
Hij is internationaal vooral bekend geworden als auteur van het boek Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën (1294-1324).
Hij behoort tot de invloedrijke groep Franse historici rond het tijdschrift Annales, waarin vanaf de jaren zeventig vooral voorstanders van de zogeheten mentaliteitsgeschiedenis en historische antropologie publiceren.
De boeken laten zich lezen als historische romans, maar zijn zeker niet gebaseerd op fictieve feiten.

De boeken:

1 MONTAILLOU

Begin veertiende eeuw onderwierp de Inquisitie een afgelegen bergdorp in de Pyreneeën aan een grondig onderzoek. Dat dorp, Montaillou, telde niet meer dan zo'n 250 inwoners, voornamelijk boeren en herders.
Jacques Fournier, de ambitieuze bisschop van Pamiers die het later zelfs tot paus in Avignon bracht, leidde het onderzoek. Doel was de uitbanning van de ketterij, speciaal die van de Katharen of Albigenzen. De zwervende herders van Montailllou, die hun kudden afwisselend in de bergen en in de Spaanse vlakten lieten grazen, verspreidden de dwaalleer en vormden dus een gevaar.
Geen ketter was veilig voor deze middeleeuwse Maigret die zijn slachtoffers meer liet vertellen dan ze eigenlijk kwijt wilden. Alle dorpsgeheimen legde hij bloot, alles werd genoteerd: het intieme leven van de herder en vrijbuiter Pierre Maury, het ongeremde liefdesleven van de gewetenloze dorpspastoor, ketter en verklikker tegelijk, de licht ontvlambare hartstocht van burchtvrouwe Beatrice de Planissoles.
Montaillou ging gebukt onder de tirannieke clan van de Clerques en de heerszucht van de geestelijkheid. Maar er is meer dan dat. Le Roy Ladurie gebruikt de schilderachtige belevenissen van deze personages als bouwstenen voor een structurele analyse van deze gemeenschap. Hij beschrijft integrale geschiedenis: het leven van de wieg tot het graf, de zorg rond te komen, verwantschap en vete, fatsoen en misdaad, magie en het zoeken naar zielenheil, de folklore, de mythen en het rijk der schimmen.
Op basis van het uitzonderlijk gedocumenteerde Inquisitiedossier van Jacques Fournier weet de historicus Le Roy Ladurie met behulp van de modernste historische en etnografische inzichten de Zuidfranse Katharen van 650 jaar geleden weer tot leven te brengen met huiveringwekkend realisme.

2 - DE EEUW VAN DE FAMILIE PLATTER

Thomas Platter senior, een arme schaapherder, beproeft zijn geluk als touwslager in Bazel, leert zichzelf lezen en schrijven en werkt zich op tot leraar Latijn, Grieks en Hebreeuws. Hij dweept met de hugenoten - als drukker is hij een van de eersten die Calvijn uitgeven - en hij ontpopt zich als een ware homo-universalis.
In 1536 krijgt hij een zoon, Felix, een kosmopolitische, reislustige figuur die een befaamd medicus zal worden. Felix vertoeft in hoge kringen en verkeert met mensen als Monaigne.
Aan de hand van de dagelijkse beslommeringen van de Zwitserse familie Platter beschrijft Emmanuel Le Roy Ladurie in De eeuw van de familie Platter 1499-1628 de grote thema's van de zestiende-eeuwse geschiedenis van Europa: reformatie, contrareformatie en humanisme.

Beide boeken zijn kloeke paperbacks,
Uitgegeven bij Uitg. Bert Bakker
Beide boeken zijn in uitstekende staat
De prijs per stuk is 7 euro

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
11 maanden actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Schoonhoven
(Zuid-Holland, Nederland)

Biedingen

Nog geen biedingen geplaatst

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)