Tweedehands

Dé gratis verkoopsite voor Nederland en BelgiŽ!

boeken

VOLKSTUINEN Een geschiedenis - Als Nieuw!

Prijs: € 12,-

346 keer bekeken • Status: Actief

  • Soort boek:
  • Hardcover
  • Staat:
  • Zo goed als nieuw

Yves Segers & Leen van Molle, redactie. VOLKSTUINEN Een geschiedenis, 223 blz., rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen in kleur en zwart/wit, hardcover ca. 25x25cm., bibliografie, Davidsfonds Uitgeverij, 2007. Een als nieuw exemplaar van deze zeer interessante en fraaie uitgave betrekkelijk de historie van de Volkstuinen! Verzending per post na ontvangst betaling. Verzendkosten koper. Kzw5/+

 

Samenvatting: Volkstuintjes zijn niet uit ons landschap weg te denken. De groene, kleurige lappendekentjes duiken op in de stadsrand, tijdens een wandeling met de hond, passeren in een vlucht op de trein. Leeft deze oude traditie nog bij jongere generaties? Zijn de gezellige tuinen enkel nog een plek voor sociaal contact? Wat zaaien en planten de tuinliefhebbers? Sinds wanneer zoekt men de rust en gezonde buitenlucht buiten de stad op? Waar stond het Werk van den Akker eigenlijk voor? En, tot slot, is het wel een typisch westers fenomeen?
Aan het eind van de negentiende eeuw doken de eerste volkstuintjes op in Europa. Arbeiders kregen een klein lapje grond toegewezen en konden groenten en fruit telen voor eigen gebruik. Zo leerden ze gezond voedsel kennen, bleven ze weg uit de cafés en droomden ze niet van de revolutie. Tijdens de wereldoorlogen speelden volkstuintjes een cruciale rol in de voedselvoorziening. Vandaag zijn ze voor duizenden tuinliefhebbers een oord van ontspanning. 

Recensie: Dit boek verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Het abc van de volkstuin', in het Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur te Gent (13 juli-9 september 2007). Het boek gaat in op de geschiedenis van de volkstuinen, kleine lapjes grond aan de rand van steden, waar stadsmensen groenten, fruit of bloemen telen. Het fenomeen is ruim honderd jaar oud, maar heeft door de jaren heen wel een andere invulling gekregen. Zo hadden de volkstuinen vroeger een caritatieve en sociaal-politieke functie (bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog), terwijl ze nu vooral worden gebruikt als recreatie. Centraal staat de geschiedenis van de volkstuin in Vlaanderen, maar er wordt ook verwezen naar onder meer de voormalige Oostbloklanden en Afrika. De samenstellers schetsen de oorsprong en ontwikkeling van de volkstuin aan de hand van foto's (in kleur en zwart-wit), historische publicaties en reproducties. Hun aandacht gaat daarbij vooral uit naar de betekenis van de volkstuinen voor de huurders en verhuurders, naar de verschillende volkstuintypes, en naar evoluties in de tuinderpraktijken. Een vlotte en boeiende uitgave, met een bijzonder frisse en mooie lay-out.

Redactie Vlabin-VBC

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
11 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Apeldoorn
(Gelderland, Nederland)
Tel: 055-5428201

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)