Tweedehands

Dé gratis verkoopsite gericht op particulieren

boeken

GERESERVEERD VOOR KOPER Frederik van Eeden - Van de koele meren des doods (Ex.4)..

Prijs: € 5,-

44 keer bekeken • Status: Actief

  • Soort boek:
  • Paperback
  • Staat:
  • Zo goed als nieuw

Frederik van Eeden - Van de koele meren des doods (Ex.4)
(Wereldbibliotheek - Amsterdam)
ISBN 9028410686
17e druk zonder jaartal
264 pp paperback
(zo goed als nieuw!)
Staat van het boek: 9.0

Toen Van Eeden in november 1900 zijn roman Van de koele meren des doods voltooide, was hij ervan overtuigd dat het boek een universele uitwerking zou hebben, omdat het kwesties aansneed die overal in het fin de siècle in gisting waren: de opkomst van de psychiatrie, de mystiek, het dromenonderzoek, de vrouwenemancipatie, de snel veranderende sociale omstandigheden. Aan de hand van een indringende beschrijving van een bewogen vrouwenleven geeft Van Eeden een demonstratie van zijn psychiatrisch en sociale visie. Met groot inlevingsvermogen beschrijft hij de ontwikkelingsgang van de vrouwelijke hoofdpersoon, haar jeugdervaringen, haar mislukte relatie met een schilder, haar depressies, haar mislukte huwelijk, haar verhouding met een pianist, haar leven als verslaafde prostituee in Parijs en ten slotte haar geestelijk herstel.
Van Eeden vertelt het dramatisch levensverhaal zonder zich te bezondigen aan de woordkunst waaraan zovele Tachtigers zich schuldig maakten. De onopgesmukte stijl en het psychologisch realisme hebben ervoor gezorgd dat het boek klassiek is geworden.
Recensie(s)

Hoofdpersoon is Hedwig Marga de Fontayne. Ze stamt uit de welgestelde bourgeoisie, raakt op jonge leeftijd bevriend met Johan, een schilder, maar trouwt met Gerard, een notariszoon, die voor haar echter geen volwaardig echtgenoot is. Vandaar dat ze hem verlaat voor Ritsaart, een pianist. Ze komt terecht in Londen, raakt in verwachting van Ritsaart, maar haar kind sterft spoedig. Daarna reist ze alleen naar Parijs, waar ze op het slechte pad raakt. Uiteindelijk keert ze in Holland terug, waar ze sterft. Meer dan op het verhaal ligt in deze roman de nadruk op de ideeën die door de personages worden gedragen, en op de ethische en sociale inslag. De beschrijving van de psychoses van de heldin is zeer boeiend.

Prijs €5,- (verzendkosten €3,64)
GRATIS VERZENDING BIJ BESTEDING VANAF €20,- ! !
Mariposa Boeken - Meer dan 8000 Advertenties

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
8 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Utrecht
(Utrecht, Nederland)

Biedingen

Nog geen biedingen geplaatst

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)