Tweedehands

Dé gratis verkoopsite gericht op particulieren

boeken

Privé-domein 126 Dubbelleven Gottfried Benn Prive domein

Prijs: € 15,-

66 keer bekeken • Status: Actief

  • Staat:
  • Gebruikt
  • Soort boek:
  • Paperback

Dubbelleven 
Gottfried Benn
Prive-domein nr. 126
1e druk Nederlands
252 pag.
9029502150

1986
Paperback
Staat: bladen netjes, in het boek zinnen onderstreept met potlood

Ophalen of verzenden 

Als geen ander heeft Gottfried Benn een stempel gedrukt op de avantgardistische poëzie in Duitsland en daarbuiten. Zijn egodocument Dubbelleven kan dan ook beschouwd worden als de autobiografie van het modernisme bij uitnemendheid. Niet alleen maakt Benn, die als arts in beide wereldoorlogen achter het front werkzaam was, ons deelgenoot van zijn verscheurde, inderdaad 'dubbele' leven. Hij kiest er ook, variërend naar de beschreven levensfasen, de meest functionele vorm voor.

Benn is niet alleen literair interessant. Met eveneens omstreden figuren als Pound, Jünger, Céline of Hamsun behoort hij tot het soort 'profielen' wier werk telkens opnieuw stof doet opwaaien. Klaus Siegel, die de inleiding schreef bij de vertaling van Dubbelleven, schetst de achtergrond waartegen Benns kortstondige misstap - zijn loyaliteitsverklaring aan de nieuwe orde in 1933 - kan worden verduidelijkt.

De domineeszoon Benn groeide op het platteland op tussen de adellijke telgen van het wilhelminische keizerrijk. Zijn studie voert hem naar het mondaine Berlijn, waar hij een baan vindt als patholoog-anatoom. Weggerukt uit de pastorale omgeving van weleer staat hij oog in oog met lijken en schedels. In een half-psychotische toestand schrijft hij - de schokkende strofen van zijn debuutbundel, die hem een wereldwijde roem bezorgt.

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
4 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Leiden
(Zuid-Holland, Nederland)
Tel: 0031654663448

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)