Tweedehands

Dé gratis verkoopsite gericht op particulieren

boeken

- Prof. Raymond Tallis - Van Oor tot Oor

Prijs: Tegen elk aannemelijk bod

105 keer bekeken • Status: Actief

  • Staat:
  • Gebruikt

Waar zit het ego eigenlijk? Waar bevindt zich het alerte zelf? Met die vragen begint Van oor tot oor, een ontdekkingsreis door het hoofd.

De Britse filosoof en dichter Raymond Tallis beschrijft minutieus wat het hoofd afscheidt - speeksel, zweet, tranen, talg, oorsmeer, roos en slijm. Waaruit bestaan die stoffen?, waartoe dienen ze en wat betekenen ze sociaal? Van de fysiologie stapt hij gemakkelijk over naar de sociologie. Zo is iemand bespugen de grofste belediging die je je kunt voorstellen.

In elk hoofdstuk kijkt Raymond Tallis in de spiegel, zijn favoriete gebruiksvoorwerp. Wat ziet hij daar? Hij vertelt over de 'windvlagen' in ons hoofd: hoesten, niezen en gapen. En weidt uit over de zoen, die zo moeilijk onpersoonlijk kan worden. 'Daarom, zegt men, zijn prostituees niet zo happig op zoenen: ze willen enige afstand bewaren tot het lichaam dat ze zonder vreugde geven.'

Ons gezicht drukt zeven aangeboren basisemoties uit die in alle culturen zijn terug te vinden: verdriet, woede, verbazing, angst, vreugde, afkeer en minachting. Tallis onderzoekt alle nuances: zo kan de glimlach beleefd, gemeen, vrolijk, bedrieglijk en wijs zijn.

Zitten gedachten ook in het hoofd? Tallis komt er niet helemaal uit. 'Gedachten hebben niet de intensiteit van fysieke pijn of fysiek genot, van kiespijn of een orgasme, en kunnen zelfs niet zo dwingend zijn als moeheid of slaperigheid.'

Van oor tot oor is een combinatie van biologie, filosofie en sociologie. Het is bij vlagen banaal, briljant, vies en grappig. Raymond Tallis laat de lezer glimlachen en walgen. Maar zet hem vooral aan tot denken. En in de spiegel kijken.

Hardcover (ex libris) in goede staat.
Kan opgehaald of verzonden worden.

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
6 maanden actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Mierlo
(Noord-Brabant, Nederland)

Biedingen

Nog geen biedingen geplaatst

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)